Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Ανακοίνωση για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις


Το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας αφού περίμενε, σεβόμενο την αγωνία των μαθητών και των γονιών τους, το πέρας των Πανελληνίων εξετάσεων θα ήθελε να κάνει τις παρακάτω παρατηρήσεις:


1.      Θεωρούμε απαράδεκτο να μην υπάρχει δυνατότητα και από τους μαθητές των ΕΠΑΛ να δίνουν επαναληπτικές πανελλήνιες εξετάσεις όπως συμβαίνει με τους μαθητές των Γενικών Λυκείων. Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί αυτή η αδικία που καταργεί την ισότητα και ισονομία μεταξύ των μαθητών.

2.      Καταγγέλλουμε το γεγονός να πληρώνουν από τη τσέπη τους 60 € για ιατρικές εξετάσεις, οι μαθητές που είναι υποψήφιοι για στρατιωτικές σχολές ενώ είναι ασφαλισμένοι ως προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους. Οι εξετάσεις πρέπει για όλους τους μαθητές να είναι δωρεάν σε Δημόσιο Νοσοκομείο.

3.      Θεωρούμε λάθος την λειτουργία ενός μόνο εξεταστικού κέντρου στο Αγρίνιο για τις πανελλήνιες εξετάσεις των ΕΠΑΛ αφού η υπερσυγκέντρωση μαθητών δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στη διεξαγωγή των εξετάσεων ενώ πολλοί μαθητές ταλαιπωρούνται σημαντικά γιατί αναγκάζονται να μετακινούνται αρκετά χιλιόμετρα για να φτάσουν στο εξεταστικό κέντρο και να επιστρέψουν (για παράδειγμα οι μαθητές από τη Βόνιτσα διανύουν κάθε φορά  72+72=144 km). Πιστεύουμε ότι η λειτουργία δύο εξεταστικών κέντρων στο Αγρίνιο και ενός στην Αμφιλοχία ή τη Βόνιτσα θα συμβάλει στην ομαλότερη και δικαιότερη για τους μαθητές διεξαγωγή των εξετάσεων.

4.      Για λόγους ισότιμης μεταχείρισης των συναδέλφων πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο στις πανελλήνιες εξετάσεις να είναι επιτηρητές κάθε χρόνο οι ίδιοι, που πολλές φορές είναι και βαθμολογητές και άρα έχουν μεγαλύτερο φόρτο εργασίας και κάποιοι άλλοι μονίμως να απαλλάσσονται.

5.      Θεωρούμε πολύ χρήσιμο στις επιτροπές των εξεταστικών κέντρων για τα ειδικά μαθήματα να συμμετέχει τουλάχιστον ένας συνάδελφος της αντίστοιχης ειδικότητας.

6.      Τέλος εκφράζουμε την αντίθεση μας για το επίπεδο και τη σύνθεση των θεμάτων των πανελληνίων εξετάσεων που για μια ακόμη φορά ήταν πολύ μακριά από το πνεύμα του σχολικού βιβλίου το οποίο θα έπρεπε να είναι ο οδηγός για την επιλογή τους. Αντιθέτως αυτό που πέτυχαν ήταν να εντείνουν τον πανικό και το φόβο κυρίως για τους μαθητές που πρόκειται να πάνε στη Β΄ Λυκείου και τους γονείς τους ώστε να τρέξουν άμεσα να εγγραφούν στα Φροντιστήρια. Άραγε ενδιαφέρει κανέναν στο Υπουργείο ότι κάποιοι δεν έχουν τη δυνατότητα για ενισχυτικά μαθήματα. Πως διασφαλίζεται άραγε η ισότητα ευκαιριών, που το σχολείο θα έπρεπε να προσφέρει σε κάθε μαθητή, τη στιγμή μάλιστα που η πρόσθετη διδακτική στήριξη έχει καταργηθεί.

Ανακοίνωση για την κατανομή των απολυτηρίων

Με αφορμή καταγγελίες που έγιναν για την κατανομή των απολυτηρίων στα σχολεία της περιοχής μας κυρίως από την πρωτοβάθμια προς τη δευτεροβάθμια και κατά δεύτερο λόγο των Γυμνασίων προς τα Λύκεια και τα περιφερειακά ΕΠΑΛ, το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, λαμβάνοντας υπόψη και τις θέσεις άλλων ΕΛΜΕ, στη συνεδρίασή του την Πέμπτη 21-6-2012, ο μ ό φ ω ν α αποφάσισε και δηλώνει τα εξής:

1. Τα απολυτήρια των Δημοτικών σχολείων καθώς και τα απολυτήρια των Γυμνασίων πρέπει να κατανέμονται με διαφανείς διαδικασίες και μέσω των θεσμοθετημένων οργάνων που είναι αρμόδια για αυτή την κατανομή υποχρεωτικά στις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης που εδρεύουν στο ίδιο Δημοτικό Διαμέρισμα εντός των ορίων της Δημοτικής Ενότητας των διευρυμένων «Καλλικρατικών» Δήμων.
2. Τα σχολεία υποδοχής πρέπει να θεωρούνται ισότιμα στην κατανομή των απολυτηρίων εφόσον έχουν τις αναγκαίες κτιριακές προϋποθέσεις (αριθμό αιθουσών, εργαστηρίων κ.λ.π.) και εφόσον δεν υπάρχουν προβλήματα προσβασιμότητας σε αυτά όπως π.χ. αποστάσεις και συνθήκες μεταφοράς που θέτουν σε κίνδυνο του μαθητές.
3. Σοβαρός παράγοντας στην κατανομή των απολυτηρίων στα σχολεία πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη εξασφάλιση μικρού αριθμού μαθητών ανά τμήμα και σε καμία περίπτωση πάνω από 25 μαθητές που συνήθως παρατηρούνται στα σχολεία του Αγρινίου.
4. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην ποιότητα της εκπαίδευσης και όχι σε στενά λογιστικά κριτήρια, που αντιμετωπίζουν τη λειτουργία του Δημόσιου Σχολείου μόνο ως οικονομικό κόστος.
Εκφράζουμε την αγωνία μας για την εξασφάλιση της συνέχειας των περιφερειακών σχολείων και είμαστε αντίθετοι σε διαχωρισμούς και αποδυνάμωσή τους, που οδηγεί στο οριστικό κλείσιμό τους από τις τεχνητές ελλείψεις μαθητών που παρουσιάζονται, μετά τις έντεχνες μετακινήσεις κυρίως στα σχολεία του Αγρινίου, με ότι αρνητικό συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες.
5. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση τα σχολεία να κατηγοριοποιούνται. Κοινή απαίτηση αποτελεί το «σχολείο της γειτονιάς», που είναι συνδεδεμένο με την τοπική κοινωνία καλύπτοντας τις ανάγκες της.
6. Στα περιφερειακά ΕΠΑΛ πρέπει να αποστέλλονται τα απολυτήρια όλων των Γυμνασίων κάθε περιοχής που εξυπηρετούνται (διαδημοτικά) γεωγραφικά από τα σχολεία αυτά της Επαγγελματικής Εκπ/σης διότι η Α΄ τάξη είναι ενιαία σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας αφού η επιλογή τομέα γίνεται στη Β΄ τάξη. Οφείλουν συνεπώς οι συνάδελφοι διευθυντές των περιφερειακών Γυμνασίων να ξεκαθαρίζουν τη σύγχυση που πιθανών να υπάρχει όσον αφορά τις στρεβλώσεις και τους διαχωρισμούς για να μην οδηγούνται οι οικογένειες των μαθητών μας σε κοινωνικές και οικονομικές περιπέτειες και κάποια σχολεία σε κλείσιμο.


Ο κλάδος μας καθώς και άλλοι φορείς έχουμε αντιταχθεί στο παρελθόν σε προσπάθειες συγχώνευσης σχολικών μονάδων που οδηγεί, στις μεγάλες πόλεις όπως το Αγρίνιο, στη δημιουργία σχολικών συγκροτημάτων μαμούθ χωρίς ανθρώπινο πρόσωπο, χωρίς ποιότητα εκπαίδευσης, θυσία όλα στο βωμό της μείωσης του κόστους. Το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ το ίδιο θα κάνει σε κάθε νέα προσπάθεια, άμεση ή έμμεση, για συγχώνευση σχολικών μονάδων και καταργήσεις οργανικών θέσεων.

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


Την Τρίτη 5/6/2012 τα Δ.Σ. της Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αγρινίου – Θέρμου είχαν συνάντηση στα γραφεία της Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. με αντιπροσωπεία υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους ενημέρωσαν για την πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνει σήμερα ο κλάδος των εκπαιδευτικών που βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπ/ση ιδιαιτέρως στη περιοχή μας.




Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ


Το τελευταίο διάστημα το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών σχετικά με απαράδεκτες συμπεριφορές γονέων ή κηδεμόνων μαθητών προς τους καθηγητές ή τους διευθυντές των σχολείων, προσπαθώντας να επιβάλουν τη θέλησή τους.

Οι συμπεριφορές αυτές σε πολλές περιπτώσεις έχουν φτάσει στα όρια της εξύβρισης, των απειλών, των τραμπουκισμών ακόμα και της τρομοκράτησης.

Το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας τάσσεται στο πλευρό των συναδέλφων και καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τέτοιου είδους ενέργειες που έχουν στόχο εκπαιδευτικούς λειτουργούς οι οποίοι επιτελούν ένα πολύ δύσκολο έργο κάτω από αντίξοες συνθήκες.

 Το ΔΣ δηλώνει ότι θα είναι αρωγός σε κάθε είδους βοήθεια του ζητηθεί σε περίπτωση που υπάρξουν επίσημες καταγγελίες εκ μέρους των συναδέλφων.