Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

 
Το Δ.Σ. της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας
σας εύχεται ολόψυχα
"Καλά Χριστούγεννα, ευτυχισμένος και ελπιδοφόρος ο νέος χρόνος"
 
 

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Καταγγελία για την τραγική κατάσταση των "σεισμόπληκτων" Σχολείων


ΑΓΡΙΝΙΟ 19-12-2012

 
 
Το Δ.Σ. της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση των αρμοδίων στο ζήτημα της επισκευής και της αποκατάστασης των σχολικών κτιρίων που επλήγησαν από τους σεισμούς, τόσο του 2003 όσο και του 2007, επισημαίνοντας ότι οι ευθύνες τους είναι βαριές και μεγάλες.

Αναφερόμαστε στο Γυμνάσιο Βόνιτσας, το Γυμνάσιο Γαβαλούς και το Γυμνάσιο & Λύκειο Θέρμου, τα οποία παραμένουν ακόμη σε πρόχειρες εγκαταστάσεις που τοποθετήθηκαν εκεί μετά τους σεισμούς.

Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το σεισμό που έπληξε το σχολείο της Βόνιτσας και έξι από το σεισμό που έπληξε τα σχολεία της Γαβαλούς και του Θέρμου. Είναι η ώρα να συνειδητοποιήσουμε πόση αξία είχαν οι υποσχέσεις της «άμεσης αποκατάστασης» και πόσο «βιάστηκαν» να τις υλοποιήσουν οι αρμόδιοι  φορείς της κεντρικής εξουσίας και κυρίως η Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Τα λυόμενα, που στήθηκαν πρόχειρα για να φιλοξενήσουν τους μαθητές, άρχισαν  πλέον να φθείρονται (να στάζουν, να μην κλείνουν καλά οι πόρτες, τα πόμολα καταστράφηκαν, τα πατώματα σάπισαν….) και οι αρμόδιοι συνεχίζουν να υπόσχονται!

Η κατάσταση δημιουργεί έντονο προβληματισμό και οι εκπρόσωποι της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να εξηγήσουν στους μαθητές, στους εργαζόμενους  καθηγητές και στις τοπικές κοινωνίες της  Βόνιτσας, της  Γαβαλούς και του Θέρμου τι σκοπεύουν επιτέλους να κάνουν. 

Βλέπουμε να γίνονται δημοτικά έργα δευτερευούσης σημασίας ή ακούμε ότι τα σχολεία θα εξοπλιστούν με διαδραστικούς πίνακες, τη στιγμή που τα ταβάνια στάζουν και τα παιδιά πασχίζουν να προφυλαχθούν από τη βροχή εντός της αιθούσης, και απορούμε με τις προτεραιότητες τόσο των τοπικών αρχόντων όσο και της κυβέρνησης!

Πιστεύουμε ότι η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών στα δημόσια σχολεία είναι καθήκον  της πολιτείας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να έχει ως πρώτη προτεραιότητα την αποκατάσταση των κτιριακών και λειτουργικών δομών των σχολείων. 

Η Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας ζητάει την επίσπευση όλων των διαδικασιών που συμβάλλουν στην  αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των δημόσιων σχολείων και διαμαρτύρεται έντονα για την αδράνεια των υπευθύνων, αλλά και για τις  καθυστερήσεις που επιβαρύνουν δραματικά την κτιριακή κατάσταση των Γυμνασίων της Βόνιτσας και της Γαβαλούς και το Γυμνάσιο & Λύκειο Θέρμου.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΦΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Η Γεν. Συνέλευση της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας που έγινε την Πέμπτη 29-11-2012, στο Αγρίνιο, καταγγέλλει την εγκύκλιο του υπουργείου παιδείας με αριθμό Φ 277 / 412 / 144706 / Δ2 / 19-11-2012 ως νομικά και πολιτικά απαράδεκτη και καλεί τους διευθυντές και προέδρους των Υπηρεσιακών Συμβουλίων προς τους οποίους απευθύνεται, να την επιστρέψουν. Με την εγκύκλιο αυτή γίνεται απόπειρα κατάλυσης κάθε έννοιας δημοκρατικής νομιμότητας στη διοίκηση της εκπαίδευσης, καθώς στην ουσία επιχειρείται η στέρηση του πολίτη – εκπαιδευτικού από το φυσικό του δικαστή.

Με την προαναφερόμενη εγκύκλιο ζητείται η  βεβιασμένη αποστολή «εντός της σήμερον» μιας λίστας «προγραφών» με ονόματα εκπαιδευτικών, οι οποίοι χωρίς άλλη περαιτέρω διαδικασία - πέραν της αναφερόμενης στην εγκύκλιο «διαπιστωτικής πράξης του οικείου οργάνου» - θα τίθενται αμέσως σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας.

Οι «προγεγραμμένοι» εκπαιδευτικοί δεν θα είναι μόνο εκείνοι, στους οποίους έχουν επιβληθεί ποινές οριστικής ή προσωρινής παύσης για τα πειθαρχικά παραπτώματα που αναφέρονται (περιοριστικά) στο κείμενο του νόμου και της εγκυκλίου, αλλά κι' εκείνοι των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν. Με τον τρόπο αυτό επιβάλλεται ποινή πριν από την οριστική κρίση από τον φυσικό ή πειθαρχικό δικαστή καταδικάζοντας τους πάντες και επομένως παραβιάζεται κατάφωρα το «τεκμήριο αθωότητας» κάθε εγκαλούμενου, η θεμελιώδης ποινική αρχή που κατοχυρώνεται τόσο από το εσωτερικό Δίκαιο (με την αυξημένη συνταγματική ισχύ του αρθρ. 28 παρ. 2 του Συντάγματος), όσο και από το κοινοτικό Δίκαιο.

«Προγεγραμμένοι» είναι επίσης και εκείνοι οι εκπαιδευτικοί, που ούτε έχουν καταδικαστεί, ούτε εκκρεμεί εναντίον τους πειθαρχική δίωξη. Αυτό το «θαύμα» επιτυγχάνεται με τις μαγικές εκείνες διατάξεις, που προβλέπουν την αυτοδίκαιη αργία για τον εκπαιδευτικό, που - κάποτε στο αόριστο παρελθόν – «στερήθηκε την προσωπική του ελευθερία», ανεξαρτήτως του αν η στέρηση αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης, αλλά εντάλματος προσωρινής κράτησης, ακόμη κι' αν στη συνέχεια ήρθη η προσωρινή κράτησή του. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η συνταγματικά απαράδεκτη επιβολή νέας «συμπληρωματικής» (παρεπόμενης) ποινής για πράξεις, που έχουν κριθεί στο παρελθόν βάσει άλλων, προγενέστερων νόμων. Έτσι παραβιάζεται ευθέως η άλλη θεμελιώδης ποινική αρχή «nulla poena sine lege».

Οι εκπαιδευτικοί της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας καλούν τη Διοίκηση της Εκπαίδευσης να αναλάβει τις ευθύνες της και απαιτούν να μην αποσταλεί καμιά λίστα «προγραφών». Η τήρηση της δημοκρατικής και συνταγματικής νομιμότητας είναι θεμελιώδης υποχρέωση όλων των οργάνων της Πολιτείας. Η άσκηση «δημοσιονομικής πολιτικής» σύμφωνα με τις προδιαγραφές της τρόικας και του μνημονίου δεν επιτρέπεται να γίνεται με μέσα, που καταλύουν την εσωτερική και κοινοτική νομιμότητα, θυσιάζοντας γι' αυτό κοινωνικά και πολιτικά δημοκρατικά δικαιώματα κατακτημένα με ιστορικούς αγώνες.

Δεν έπεται ότι κάθε συνάδελφος που «εγκαλείται» είναι ταυτόχρονα και ένοχος, γνωρίζοντας μάλιστα και πως λειτουργεί η δημόσια και τη σχέση της με το πελατειακό κομματικό κράτος. Η υλοποίηση μιας τέτοιας αντιδημοκρατικής διαδικασίας «τινάζει» στον αέρα την ομαλή λειτουργία των σχολείων με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους αφού αποτελεί τον προπομπό των απολύσεων στον Δημόσιο τομέα.  

Για το θέμα αυτό καλούμε την ΟΛΜΕ και την ΑΔΕΔΥ να αντιμετωπίσουν αυτή τη σοβαρή υπόθεση Δημοκρατίας πλέον με αγώνα μέσα από τα συνδικάτα των εργαζομένων. Επίσης να ασκηθούν όλα τα ένδικα μέσα σε συνεργασία με τους δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας για την αναστολή εκτέλεσης και ακύρωση των επίδικων διαπιστωτικών πράξεων που πιθανόν εκδοθούν.

Οφείλει ο επιστημονικός και νομικός κόσμος της χώρας να πάρουν σαφή θέση καταδίκης αυτών των μεθοδεύσεων που μας οδηγούν στην εποχή του γύψου.

   Αγρίνιο 29 Νοεμβρίου 2012                                       Το προεδρείο της Γεν. Συνέλευσης

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

«Συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ. της Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλoακαρνανίας»


Το νέο Δ.Σ. της Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, για την καινούργια συνδικαλιστική χρονιά, όπως αυτό προέκυψε μετά τις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου 2012, συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    :  Γιώργος Καραμητσόπουλος

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ            :  Στάθης Πίτσας

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ       :  Γιώργος Μπέστιας

ΤΑΜΙΑΣ                           :  Κώστας Μαραγιάννης   

ΟΡΓ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ       :  Παναγιώτης Κοντονάσιος

ΜΕΛΗ                              :  Ευθύμιος Αδάμης

                                            Μανώλης Παμποράκης

                                            Γιάννης Τριανταφυλλάκης

                                             Αλέξης Φαφούτης